Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Ποιο από τα 4 αγόρια να διαλέξω…;


Εξαιρετικά δύσκολο και περίπλοκο αποδεικνύεται το εγχείρημα του σχηματισμούοικουμενικής κυβέρνησης με τη συμμετοχήΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Μιλώντας από το βήμα της ΚΟ του κόμματος του, ο Φ. Κουβέλης γνωστοποίησε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα συμμετέχει σε κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, χωρίς και τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο είπε ότι δεν θέλει να λάβει μέρος, επιλέγοντας τη διεξαγωγή νέων εκλογών.


Παράλληλα, ο Α. Σαμαράς, αφού συναντήθηκε με τον Ευ. Βενιζέλος, τόνισε από το βήμα της ΚΟ της ΝΔ, ότι η πρόταση Κουβέλη αγγίζει την πρόταση της ΝΔ, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για καιροσκοπισμό.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εκτίμησε ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα για σχηματισμό κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι "εμείς παλεύουμε για να υπάρξει κυβέρνηση και υπάρχουν ελπίδες γι' αυτό. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπάρξει κυβέρνηση και μάλιστα βιώσιμη με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ έστω και με ψήφο ανοχής".

"Το μετεκλογικό τοπίο δυσκολεύει πολύ το σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης", ανέφερε, προσθέτοντας ότι "είχαμε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο ακυβερνησίας και γι' αυτό ζητούσαμε αυτοδυναμία. Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχει κουλτούρα συνεργασιών, αλλά ότι καμία άλλη δύναμη δεν έχει συγκεκριμένο σχέδιο. Τα περισσότερα άλλα κόμματα προσπαθούν να κερδίσουν από την κρίση, ενώ το ΠΑΣΟΚ προσπαθούσε να επιβιώσει" είπε.

Οι ελπίδες για τον σχηματισμό οικουμενικής στρέφονται τώρα στη συνάντηση που θα έχει ο Αλ. Τσίπραςμε τον Ευ. Βενιζέλο, στις 19.00, καθώς και στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Σαββατοκύριακο.

Αν το εγχείρημα αποτύχει, ανοίγει ο δρόμος για νέες εκλογές, εντός Ιουνίου.

ΚΚΕ και Ανεξάρτητοι Έλληνες αρνούνται να συναντηθούν με τον Ευ. Βενιζέλο.

Πως φθάσαμε στο εγχείρημα της οικουμενικής κυβέρνησης

Μετά από ένα τριήμερο άκαρπων διεργασιών διεφάνη ίχνος συνεννόησης, μετά τη συνάντηση Βενιζέλου- Κουβέλη, το απόγευμα της Πέμπτης.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πρότεινε "οικουμενική κυβέρνηση με πολιτικά φερέγγυα πρόσωπα, που θα ενσωματώνει και θα σέβεται το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας", τονίζοντας ότι αυτή η κυβέρνηση θα έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι τις ευρωεκλογές του 2014 και διπλό ειδικό σκοπό: Να κρατήσει τη χώρα στην ΕΕ και το ευρώ και να ξεκινήσει άμεσα τη σταδιακή απαγκίστρωση από το Μνημόνιο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έχει τη διερευνητική εντολή, εμφανίστηκε θετικός, σχολιάζοντας ότι η πρόταση Κουβέλη "σχεδόν συμπίπτει με την πρόταση μας, που αφορά σε υπέρβαση του Μνημονίου, το αργότερο σε 4 χρόνια".

Διαβάστε: Εκρηκτική άνοδος ΣΥΡΙΖΑ σε μετεκλογική δημοσκόπηση
Αρνητικός ο ΣΥΡΙΖΑ

Αρνητική ήταν η πρώτη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση Κουβέλη. Στελέχη του κόμματος σχολίαζαν ότι δεν υπάρχει κανένα σημείο επαφής με την πρόταση και επέμεναν στις διακηρυγμένες θέσεις τους για τη μη εφαρμογή των μέτρων λιτότητας που προβλέπονται στο Μνημόνιο.

Αυτά εξέφρασε ο Αλ. Τσίπρας, σε επιστολή που απέστειλε στην ηγεσία της ΕΕ.

Ευρωπαϊκές πιέσεις

Την ίδια ώρα κλιμακώνονται οι πιέσεις από τους ευρωπαίους εταίρους προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το πρόγραμμα.

Παράλληλα, υπάρχουν φωνές που εκτιμούν ότι πρέπει να δοθεί το δικαίωμα στην Ελλάδα... να αναπνεύσει, προβλέποντας χάος σε περίπτωση παράτασης της αβεβαιότητας και -κυρίως- της οικονομικής δυσανεξίας της πλειονότητας των Ελλήνων.

"Η Ευρωζώνη θα μπορούσε ενδεχομένως να αντέξει μια έξοδο της Ελλάδας", υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, σε συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα Rheinische Postκαι επισημαίνει ότι η Ευρωζώνη είναι σήμερα πιο ανθεκτική από ό,τι πριν από δύο χρόνια.

Προϋπόθεση για την καταβολή των νέων δόσεων της βοήθειας προς την Ελλάδα είναι η εκπλήρωση των υποχρεώσεών της, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε.

"Συνέχιση του προγράμματος λιτότητας ή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη" είναι η άποψη του 73% των Γερμανών, οι οποίοι ρωτήθηκαν σχετικά από την εταιρεία ερευνών Toluna und Thoering Heer & Partner.

Δεν υπάρχουν σχόλια: