Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Παρέλαση με ισχυρές δυνάμεις και σχέδια διαφυγής...

Προετοιμασία που δεν θυμίζει παρέλαση, αντιθέτως παραπέμπει σε μέτρα που λαμβάνονται σε περιπτώσεις που υπάρχει φόβος εκτεταμένων επεισοδίων στη διάρκεια διαδηλώσεων, γίνεται στο κέντρο της Αθήνας ενόψει των εορτασμών της 25ης Μαρτίου.

Η ΕΛ.ΑΣ έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τις παρελάσεις, προκειμένου αυτές να πραγματοποιηθούν χωρίς απρόοπτα και να μην επαναληφθούν οι διαμαρτυρίες που σημειώθηκαν σε προηγούμενες εθνικές επετείους.

Συγκεκριμένα, έχουν κινητοποιηθεί περίπου 4.000 αστυνομικοί, ενώ αρκετοί δήμοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην στηθούν καν εξέδρες.

Οι ανάπηροι πολέμου αποφάσισαν να μην παρελάσουν.

Στην Αθήνα, γύρω από την εξέδρα στην πλατεία Συντάγματος θα υπάρχει ειδική ζώνη, στην οποία θα εισέρχονται μόνον όσοι διαθέτουν διαπίστευση, ενώ οι αστυνομικοί θα κάνουν προληπτικούς ελέγχους σε ομάδες που θα εμφανιστούν κοντά στο χώρο των παρελάσεων με πανό.

Υπενθυμίζεται ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο που έγινε την περασμένη εβδομάδα εν όψει της Επετείου, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι οι παρελάσεις θα γίνουν κανονικά, παρουσία όλων των μελών της κυβέρνησης.



"Δόγμα μηδενικής ανοχής"

"Κύριο μέλημα είναι να ανταποκριθούμε σε τουλάχιστον 300 παρελάσεις που γίνονται σε όλη την Ελλάδα, να μην πολυδιασπαστούμε και να μην υπάρξει κανένα απρόοπτο. Ποτέ δεν έχουμε αντιμετωπίσει τέτοιο πρόβλημα με τις παρελάσεις κι αυτό είναι πρόβλημα στον σχεδιασμό μας" λένε αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Η ρητή εντολή που έχει δοθεί σε όλους τους αστυνομικούς διευθυντές της χώρας είναι ότι "καμιά παρέλαση δεν θα διαλυθεί και δεν θα ματαιωθεί ό,τι κι αν επιχειρήσουν ομάδες διαμαρτυρομένων πολιτών. Η αστυνομία αν χρειαστεί θα πρέπει να επιδείξει πυγμή".

Συγκεκριμένα, εάν κάποιος προσπαθήσει να διαλύσει την παρέλαση ή να στραφεί κατά των επισήμων θα παρέμβουν διμοιρίες των ΜΑΤ που θα βρίσκονται σε κοντινό σημείο, ενώ έχει δοθεί άδεια για χρήση κλομπ και δακρυγόνων από την αστυνομία αν υπάρξουν επεισόδια.

Σε περιοχές όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις, θα υπάρξουν προληπτικές προσαγωγές υπόπτων.

Παράλληλα, θα υπάρξει ειδικό σχέδιο προστασίας και διαφυγής όσων δίνουν παρόν στην εξέδρα των επισήμων και γύρω από αυτήν όπου θα υπάρχει και έλεγχος της πρόσβασης.

Τέλος, εκτός από την ΕΛ.ΑΣ, σε κατάσταση επιφυλακής θα βρίσκονται επίσης ειδικές υπηρεσίες όπως η Αντιτρομοκρατική, η Κρατική Ασφάλεια κλπ.

Να σημειωθεί ότι κανένας υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ δεν θα παραστεί στην εξέδρα των επισήμων και δεν θα καταθέσει στεφάνι σε μνημείο, προκειμένου να κατευθύνει τα μέτρα ασφαλείας και να μην "εγκλωβιστεί" στην εξέδρα.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν το Σάββατο στο κέντρο της Αθήνας λόγω της μαθητικής παρέλασης για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Συγκεκριμένα, από τις 7 το πρωί θα απαγορευτεί η στάση και η στάθμευση στη Λ.Αμαλίας από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και θα διακοπεί σταδιακά η κυκλοφορία των οχημάτων στους εξής δρόμους:

Αμαλίας, σε όλο το μήκος της.

Β. Σοφίας, στο τμήμα της από την συμβολή με την Β. Κωνσταντίνου έως τη Λ. Αμαλίας.

Β. Γεωργίου Α΄,σε όλο το μήκος της.

Πανεπιστημίου (Ελ. Βενιζέλου), σε όλο το μήκος της.

Σταδίου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αιόλου και της Πλ. Συντάγματος.

Β. Όλγας, σε όλο το μήκος της.

Λ. Συγγρού, στο τμήμα της από την οδό Αθ. Διάκου έως Διον. Αρεοπαγίτου.

Όθωνος, σε όλο το μήκος της.

Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της.

Παρόμοιες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν στο σύνολο των Δήμων της Αττικής που θα γίνουν μαθητικές παρελάσεις, ενώ θα γίνουν και τροποποιήσεις στα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: