Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Στάχτη και μπούλμπερη το κέντρο της Αθήνας....


Εικόνες όπως το 2008 με τον θάνατο του Γρηγορόπουλου, θύμιζε η χώρας μας το απόγευμα και το βράδυ τις 12ης Φεβρουαρίου, την ώρα που μέσα στην βουλή ψηφίζετε το νέο μνημόνιο, την ώρα που διεξάγονται οι ομιλίες τόσο των Υπουργών, των Υφυπουργών και  βουλευτών, έξω καίγεται όλη η Αθήνα…. Την ώρα που ψηφιζόταν το μνημόνιο κάποιο Υπουργοί έβλεπαν τον ποδοσφαιρικό αγώνα ΠΑΟ- Ξάνθη στο εντευκτήριο της βουλής. Παρεμπιπτόντως ο αγώνας έληξε 3-0…


Το έργο το έχουμε ξαναδεί … Βομβαρδισμένο  τοπίο ήταν η εικόνα στην πρωτεύουσα την επόμενη ημέρα μετά από την νύχτα του τρόμου. Τουλάχιστον 40 καταστήματα κάηκαν η υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές, τα περισσότερα από τα οποία το πιο πιθανό είναι να μην ξαναλειτουργήσουν. Τράπεζες, καταστήματα, καφετέριες, και εμπορικά κέντρα ζώστηκαν από της φλόγες.


Ιστορικά κτήρια παραδόθηκαν στην πύρινη λαίλαπα

Στις φλόγες τυλίχτηκαν ιστορικά κτήρια στο κέντρο της Αθήνας. Ιστορικοί κινηματογράφοι στο κέντρο όπως το « Άστυ», το «Αττικών» καθώς και το «Απόλλων». Από το κτίριο Costa Boda, εξαπλώθηκαν οι φλόγες στις αίθουσες «Αττικών» και  «Απόλλων» στην Σταδίου. Ενώ κινδύνεψε το « Άστυ» από φωτιές στο κατάστημα  Starbucks στην Οδό Κοραή. Εμείς σας δίνουμε να διαβάσετε την ιστορία αυτών των ιστορικών κτηρίων, καθώς και φωτογραφείς πως ήταν και πώς έγιναν μετά τα επεισόδια στης 12ης Φεβρουαρίου.

«Απόλλων»

Η αίθουσα του «Απόλλων», από την έναρξη λειτουργίας της, αποτελούσε πρότυπο, καθώς ήταν η πρώτη κινηματογραφική αίθουσα στην Ελλάδα το 1960, που λειτούργησε με στερεοφωνικό ήχο TODD-AO, 70mm. Το μόνο στοιχείο που παρέμεινε ανέγγιχτο κατά την ανακαίνιση είναι οι πίνακες του Μεμά Τουλιάτου ,αντίγραφα από τα έργα του Βακιρτζή, που απεικονίζουν τη Μέριλιν Μονρόε με τον Τζέιμς Ντιν και την Τζόαν Κόλινς, όλα σημεία αναφοράς της αίθουσας.


«Αστυ»

Από του χάρου τα δόντια γλίτωσε ο κινηματογράφος «Αστυ».  Το κτίριο κατασκευάστηκε την περίοδο 1934-1938, βάσει σχεδίων του καθηγητή του ΕΜΠ Εμμ. Κ. και του αρχιτέκτονα Αν. Μ. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ένα μέρος του έγινε φυλακή για τους Έλληνες αγωνιστές, ενώ ο κινηματογράφος πρόβαλλε ταινίες και επίκαιρα για τους Γερμανούς στρατιώτες. Κατά την περίοδο του Εμφυλίου, ο κινηματογράφος υπολειτούργησε, ενώ το 1952 εγκαταστάθηκαν εκεί οι κινηματογραφικές επιχειρήσεις Κοσμίδης & Σία Α.Ε. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας ανακαίνισης του Αστυ, το 2008, οι ιθύνοντες επέμειναν ιδιαίτερα στην διατήρηση της παραδοσιακής μορφής του κινηματογράφου, σεβόμενοι την ιστορική διαδρομή του χώρου αλλά και την πολιτιστική του αξία ως μέρος που ο γαλλικός κινηματογράφος των δεκαετιών του '50 και του '60 συνάντησε το ελληνικό κοινό. Επίσης  το κτίριο που στεγάζει το Αστυ στην οδό Κοραή, κάποτε στέγαζε τα γραφεία του ΕΑΜ.

«Αττικών»

Ο κινηματογράφος «Αττικόν» άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό το 1914 ως θέατρο και 6 χρόνια αργότερα ξεκίνησε να λειτουργεί ως κινηματογράφος σε κτίριο που είχε σχεδιάσει ο Τσίλλερ. Ένα από τα αριστουργήματα του διεθνώς αναγνωρισμένου αρχιτέκτονα, Αλέξανδρου Νικολούδη, ήταν μέσα στους ομορφότερους κινηματογράφους της Ευρώπης. Είχε φιλοξενήσει μεγάλες ευρωπαϊκές αλλά και παγκόσμιες πρεμιέρες, φεστιβάλ, συναυλίες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, την πρώτη ροκ όπερα της Ελλάδας, ενώ ήταν η πρώτη αίθουσα στην Ελλάδα, στις 22 Οκτωβρίου του 1929, που πρόβαλε την πρώτη ταινία με ήχο, «Fox Movietone Follies» του Ντέιβιντ Μπάτλερ.



Ξένος τύπος για Ελλάδα

Τα όσα συνέβησαν το βράδυ εντός και εκτός της Ελληνικής βουλής είχαν φιλοξενήσει όλα τα διεθνή ΜΜΕ, με γλαφυρές περιγραφές. Ο ξένος Τύπος κρίνει αυστηρά τα όσα συνέβησαν κάνοντας λόγο για «πολιτική βία» και «τα χειρότερα επεισόδια» στην ιστορία της χώρας.
Παράλληλα, όμως, εκφράζονται σοβαρές αμφιβολίες για το εάν με το νέο πακέτο μέτρων η χώρα έχει αποφύγει τα χειρότερα, την πτώχευση και την έξοδο από το ευρώ.
BBC: Οι Έλληνες βουλευτές υπερψηφίζουν το πρόγραμμα λιτότητας εν μέσω βίαιων διαδηλώσεων
CNN: Εν μέσω συγκρούσεων εγκρίθηκε το ελληνικό σχέδιο λιτότητας
Financial Times: Η Αθήνα πέρασε την απαιτούμενη συμφωνία λιτότητας «Οι βουλευτές ψηφίζουν τη συμφωνία ενώ έξω από το Κοινοβούλιο ξεσπά βία», αναφέρεται στο άρθρο.

New York Times: Το χάος στους δρόμους της Αθήνας, όπου περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή όπως έγινε και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας αντικατοπτρίζοντας τον εντεινόμενο φόβο – τόσο των Ελλήνων, όσο επίσης ορισμένων οικονομολόγων ακόμη και ορισμένων αξιωματούχων της ευρωζώνης – ότι η δριμεία λιτότητα δεν θα βγάλει τη χώρα από τον γκρεμό. Η Ελλάδα και οι ξένοι πιστωτές της έχουν εγκλωβιστεί σε μία επικίνδυνη πολιτική των άκρων για το μέλλον της χώρας και του ευρώ. Μέχρι πρότινος το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ ήταν αδιανόητα. Τώρα, αν και οι ειδικοί δηλώνουν ότι η ΕΕ δεν είναι έτοιμη για μία χρεοκοπία και πως δεν είναι επιθυμητή, η δυναμική έχει στραφεί από την διάσωση της Ελλάδας στον περιορισμό της ζημιάς εάν αποδειχθεί ότι η Ελλάδα είναι αδύνατο να σωθεί.
BLOOMBERG: Δέκα κτίρια τυλίχθηκαν στις φλόγες στο κέντρο της Αθήνας, μεταξύ των οποίων το Starbucks και μία τράπεζα. Οι διαδηλωτές ξήλωσαν μάρμαρα μπροστά από τη βουλή τα οποία εκσφενδόνισαν μαζί με βόμβες μολότοφ στους αστυνομικούς. Οι αστυνομικοί απαντούσαν με ρίψεις δακρυγόνων. Πενήντα αστυνομικοί τραυματίστηκαν σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας Τάκη Παπαπετρόπουλο. Το υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι 70 άνθρωποι προσκομίστηκαν στα νοσοκομεία. Η αστυνομία αναφέρει ότι έγιναν 45 προσαγωγές Τα μέτρα αντιστοιχούν στο 7% του ΑΕΠ μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.
Sky News: Καθώς οι ταραχές εξαπλώνονται, η Ελλάδα περνά το σχέδιο λιτότητας
GUARDIAN: Η Ελλάδα νομοθέτησε περικοπές δισεκατομμυρίων ευρώ και νέα μέτρα λιτότητας, σε μία εκρηκτική κοινοβουλευτική συνεδρίαση που στόχευε στην αποτροπή της χρεοκοπίας και στην παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, παρά το ότι καταγράφηαν τα χειρότερα επεισόδια και η πιο έντονη πολιτική βία των τελευταίων ετών στην χώρα. Οι εικόνες της καταστροφής στους δρόμους της Αθήνας και σε όλη τη χώρα όμως, αφήνουν μεγάλα ερωτήματα αναπάντητα για την ικανότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει την άγρια λιτότητα. Η χώρα, που διανύει τον πέμπτο χρόνο ύφεσης και έχει ελάχιστες προοπτικές να ανακόψει την απότομη επιδείνωση του επιπέδου διαβίωσης.

Wall Street Journal: Υπό ισχυρή προστασία, η ελληνική βουλή ενέκρινε ένα βαθιά αντιλαϊκό πακέτο μέτρο περικοπών σε δαπάνες και μισθούς, αψηφώντας τους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που κατέκλυσαν τους δρόμους τις πρωτεύουσας για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο νέο πακέτο μέτρο λιτότητας που ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση οι διεθνείς πιστωτές της.
Ένδειξη των έντονων πιέσεων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολιτικοί αποτελεί το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πιθανώς ο νέος πρωθυπουργός, δήλωσε πως θα πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων μετά τις εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν τον Απρίλιο

Την ώρα που έξω καίγονται όλα, η γενιά των 400 ευρώ μιλάει

Τα λόγια είναι περιττά, και οι λέξεις οι δικές μας πολύτιμες για αυτό καλύτερα ας μιλήσει η νέα γενιά ας μιλήσει ο απλός κόσμος ο καθημερινός ο κόσμος, της γενιάς που από γενιά των 700 ευρώ όπως την αποκαλούσαμε πριν λίγο διάστημα έγινε η γενιά των 400 ευρώ. Ίσως και χαμηλότερα σε λίγο καιρό κανείς δεν ξέρει. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το αύριο αφού καλά, καλά δεν μπορεί να προβλέψει το σήμερα…

Χάρης Κάτης 29 χρόνων

Πολύ απλά δεν βλέπω να υπάρχει μέλλον…
Νιώθω ότι μας έκλεψαν τα όνειρα μας κ αυτό είναι χειρότερο από το να μας κλέψουν τα λεφτά μας.

Νίκος Χαλικιαδάκης Κρήτη


Είμαι άνεργος εδώ και 2,5 χρόνια τώρα. Τέλος Απριλίου αναγκάστηκα να φύγω να πάω να δουλέψω αλλού γιατί στο Ρέθυμνο Κρήτης που μένω δεν υπάρχουν δουλειές. Η δουλειά που θα κάνω δεν έχει σχέση με το αντικείμενο μου, με αυτό που έχω τελειώσει. Η δουλεία θα μου αποφέρει περισσότερα από 400 ευρώ, αφήνω πίσω μου πατέρα συνταξιούχο με ότι του έχουν αφήσει από σύνταξη και μητέρα με πάνω από 67% αναπηρία και χωρίς αυτοκίνητο για τις απαραίτητες μετακινήσεις γιατί τα τέλη ήρθαν πολύ ακριβά φέτος…

Γιάννης Ρέγκιλας

Δυστυχία και πολύ μιζέρια… Με αυτά τα λεφτά δεν επιβιώνεις δεν επιβιώνει κανείς… σου κόβουν το μέλλον και τα όνειρα σου κόβουν τα φτερά….

Νίκος Ζαχαράκης

Μπορεί να γίνουμε η γενιά των 400 ευρώ αλλά σαν Έλληνες έχουμε μάθει να αγωνιζόμαστε και με σύμμαχο την ελπίδα αλλά και την αποφασιστικότητα θα διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο για την Εθνική μας σωτηρία Έλληνες με μασάτε ….

Αθανάσιος Κοκοσαίος

Τα λόγια είναι περιττά. Είναι πολύ άσχημα τα πράγματα δεν βλέπουμε να υπάρχει σωτηρία…  είμαι άνεργος στα 36 μου δεν βλέπω να έχω και πολύ μέλλον… δεν βλέπω να βρίσκω και ξανά δουλεία… με την σημερινή κατάσταση …

Μιχάλης Πάνας

Τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα… έχουμε φτάσει στον πάτο δεν έχει άλλο… 400 και θα κόψουν ακόμα και άλλα μέχρι το τέρμα … δεν θα μπορούμε ούτε ένα πακέτο τσιγάρα να αγοράσουμε, ένα καρβέλι ψωμί να φάμε. Μέσα μου νομίζω ότι θα φτιάξουν αλλά γίνονται όλο και χειρότερα… 

Δεν υπάρχουν σχόλια: