Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Κάτω από τόνους χώμα "βυθίστηκε" ΧΥΤΑ στη Σάμο


Εικόνες "βιβλικής" καταστροφής αντίκρισαν όσοι βρέθηκαν στην περιοχή Βυθίσματα, αφού οι εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Δυτικής Σάμου είχαν εξαφανιστεί, με όλο τον μηχανολογικό εξοπλισμό, μέσα σε τόνους χώμα και μόνον οι εγκαταστάσεις του βιολογικού έμειναν στη θέση τους.

Η συγκεκριμένη περιοχή αντιμετώπιζε έντονα γεωλογικά προβλήματα, όπως καταδεικνύει και το όνομα της, με κατολισθήσεις και καταρρεύσεις. Παρά, ωστόσο, τις προειδοποιήσεις, δαπανήθηκαν 6.000.000 ευρώ για την κατασκευή του ΧΥΤΑ Δυτικής Σάμου. Οι ευθύνες είναι διαχρονικές και βαρύνουν μελετητές, κατασκευαστές και τοπικές αρχές. Το έργο δημοπρατήθηκε στις 06.10.2004 και η σύμβαση υπεγράφη στις 29.03.2006. Όμως, λόγω των προβλημάτων δεν είχε παραδοθεί.

Η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε ζητήσει οικονομική ενίσχυση ύψους 150.000 ευρώ, προκειμένου να γίνουν τσιμεντοενέσεις στον χώρο. Η σημερινή δημοτική αρχή έχει ζητήσει από την Περιφέρεια την τροποποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων, κάτι όμως που συνεπάγεται μεγάλη καθυστέρηση.

Ως προσωρινή λύση εφαρμόζεται η μεταφορά των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Ανατολικής Σάμου, του οποίου, όμως, αναμένεται να μειωθεί ο χρόνος ζωής και να μην ξεπεράσει τα 7 χρόνια ζωής, ενώ, υπό άλλες συνθήκες, προσδιορίζονταν στα 15.

Δεν υπάρχουν σχόλια: