Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Σε εξέλιξη η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών


Μαραθώνια είναι η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών (ήδη 8 ώρες), καθώς σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζουν λέξη- λέξη το οικονομικό πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με την τρόικα και περιλαμβάνει μέτρα που ανατρέπουν τις ζωές εκατομμυρίων Ελλήνων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξελίσσεται μία διαρκής διαπραγμάτευση σε υψηλό επίπεδο -απευθείας με τα κέντρα των αποφάσεων. Ο Λ. Παπαδήμος και ο Ευ. Βενιζέλος είχαν συνομιλίες με την Κριστίν Λαγκάρντ, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Όλι Ρεν.

Όλο το κείμενο του νέου μνημονίου


Η έγκριση του προγράμματος είναι προαπαιτούμενο για το νέο δανειακό πακέτο.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, το Eurogroup θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Πέμπτης, σύμφωνα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Την ίδια ημέρα συνέρχεται και το IIF.

Τα επιτελεία των τριών κομμάτων έλαβαν το πρωί το κείμενο του προ-μνημονίου προκειμένου να το μελετήσουν και να αποφασίσουν τις τελικές θέσεις τους. Πρόβλημα προέκυψε με τον ΛΑΟΣ, ο οποίος ζήτησε μεταφρασμένο κείμενο (το αρχικό ήταν στα αγγλικά), το οποίο τελικώς έλαβε το μεσημέρι.

Ο Γ. Καρατζαφέρης ζήτησε περισσότερο χρόνο, ενώ υπήρξε και η πληροφορία ότι δεν θα προσερχόταν στο Μαξίμου εάν δεν μελετούσε ενδελεχώς το κείμενο.

Ο χρόνος ωστόσο πιέζει και έτσι κάμφθηκαν οι αντιδράσεις του προέδρου του ΛΑΟΣ, ο οποίος -προσερχόμενος στο Μαξίμου- δήλωσε: "Ο χρόνος ως σημείο εκβιασμού από τους δανειστές μας με προβληματίζει για τις βαθιές τους προθέσεις".

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αναβρασμό βρίσκονται οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων, καθώς δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα ο τρόπος που θα έρθουν τα νέα μέτρα προς ψήφιση στη Βουλή, την ώρα που δεκάδες βουλευτές εκφράζουν δημοσίως ή σε ιδιωτικές τους συζητήσεις την αντίθεση τους στα νέα σκληρά μέτρα.

Ερωτηματικό παραμένει το κατά πόσο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα θέσουν θέμα κομματικής πειθαρχίας κατά την ψηφοφορία.

Στο ΠΑΣΟΚ, το νέο μνημόνιο θεωρείται δυσβάστακτο. Σύμφωνα με τη ΝΔ, το κείμενο είναι "σκληρό", ενώ στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχουν φωνές, όπως του Γ. Μανώλη, ο οποίος δηλώνει ότι "ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να το απορρίψει και να ζητήσει εκλογές".

"Τα μέτρα αυτής της συμφωνίας είναι, ουσιαστικά, το 1/3 των αρχικών αξιώσεων της τρόικας κι αυτό θα φανεί στην πορεία", ανέφεραν κύκλοι της κυβέρνησης σε συζήτηση που είχαν με δημοσιογράφους στην Βουλή.



Σοκ και δέος τα νέα μέτρα

Στο νέο μνημόνιο περιλαμβάνονται σκληρά μέτρα λιτότητας, όπως η μείωση των κατώτατων μισθών όλων των επιπέδων κατά 22% και των νέων κάτω των 25 ετών κατά 32%.

Ο μισθός του νεοεισερχόμενου θα διαμορφωθεί σε 586,1 ευρώ από 751,4 σήμερα. Οι απώλειες σε μηνιαία βάση θα φθάσουν στα 165,3 ευρώ και σε ετήσια 2.314,3 ευρώ.

Η μείωση στον κατώτατο μισθό θα συμπαρασύρει και το επίδομα ανεργίας, που αναμένεται να κατέλθει στα 360 ευρώ από 461, ενώ θα στερήσει πόρους και από τα ασφαλιστικά ταμεία, με τις απώλειες να ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.

Περικοπές θα υπάρξουν και στα ημερομίσθια. Για έναν άγαμο χωρίς προϋπηρεσία θα μειωθεί σε 26,18 ευρώ από 33,57 που είναι σήμερα, ενώ για τον έγγαμο σε 28,80 από 36,92 ευρώ.

Επίσης, παγώνουν όλοι οι μισθοί μέχρι το τέλος του 2015.

Όλες οι συμβάσεις που είναι σε ισχύ λήγουν σε ένα έτος μετά τη ψήφιση του σταθεροποιητικού προγράμματος.

Παγώνουν οι ωριμάνσεις έως ότου η ανεργία μειωθεί κάτω του 10%.

"Μαχαίρι" στις συντάξεις

Μείωση κατά 15% των συντάξεων κύριας ασφάλισης ΔΕΗ. ΟΤΕ και τραπεζών και κατά 7% του ΝΑΤ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα ελλείμματα των επικουρικών συντάξεων.

Σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές,πληροφορίες αναφέρουν ότι η μείωση θα ανέλθει στο 2%, ενώ για το ΙΚΑ η μείωση των εισφορών θα φτάσει στο 3% από το 2013.

"Παράθυρο" ανοίγει επίσης για νέα μείωση των μισθών και συντάξεων τον Ιούνιο, με επανεξέταση της εθνικής συλλογικής σύμβασης το καλοκαίρι, καθώς και επανεξέταση όλων των κύριων συντάξεων.

"Τσεκούρι" σε ΔΕΚΟ και Δημόσιο

Το νέο μνημόνιο θίγει τόσο τις τράπεζες, όσο και τις ΔΕΚΟ καθώς καταργείται η μονιμότητα των υπαλλήλων, όπως επίσης και οι κανονισμοί εργασίας.

Επίσης ζητούνται 15.000 απολύσεις στο δημόσιο τομέα εντός του 2012.

Η μετενέργεια των κλαδικών συμβάσεων δεν θα καταργηθεί, αλλά θα ισχύει για τρεις μήνες έναντι των έξι που ίσχυε.

Εάν δεν υπάρξει νέα κλαδική σύμβαση εντός τριών μηνών θα λαμβάνεται ως βάση ο κατώτατος μισθός με διατήρηση των επιδομάτων θέσης, παιδιών, εκπαίδευσης και επικινδυνότητας.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει με κοινές μετοχές και αναστολή του δικαιώματος ψήφου για τρία χρόνια.

Το σφιχτό χρονοδιάγραμμα

Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, καθώς ο κ. Βενιζέλος πρέπει να παρουσιάσει το τελικό κείμενο στο Eurogroup, το οποίο θα συνεδριάσει την Πέμπτη, σύμφωνα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Κατόπιν το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει το προ-μνημόνιο, την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το PSI αναμένεται να εγκριθεί από τη Βουλή σε ειδική συνεδρίαση, την Κυριακή.

Το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση αναμένεται να έχει μόνον ένα άρθρο, προκειμένου να αποφευχθούν πιθανές διαρροές.

Αν όλα κυλήσουν βάσει προγράμματος, τη Δευτέρα (13/2) θα εκδοθεί η προκήρυξη ενδιαφέροντος προς τους ομολογιούχους για το PSI.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έως τις 13 Φεβρουαρίου το πακέτο πρέπει να είναι εφαρμόσιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: