Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Συνέβη κι αυτό στην . . . ισχυρή Ελλάδα


Αντί οι εργαζόμενοι να λαμβάνουν κανονικά  τη μισθοδοσία τους, οι εργοδότες τους -
ελλείψει ρευστότητας- άρχισαν να τους πληρώνουν σε …είδος. Όπως πληροφορούμαστε ανάλογα περιστατικά έχουν αναφερθεί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας καθώς το τελευταίο διάστημα πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα τα κρούσματα απλήρωτης εργασίας ενώ μεγαλώνει, όλο και ποιο πολύ, το διάστημα για το οποίο οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι

Χαρακτηριστικό είναι το  παράδειγμα εταιρίας λιανεμπορίου τροφίμων η οποία ανακοίνωσε στο προσωπικό της ότι δεν θα γίνεται πλέον κατάθεση του ποσού της προκαταβολής των μισθών τους στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, αλλά θα έχουν τη «δυνατότητα» να κάνουν αγορές από τα ράφια της, με αποδείξεις, έναντι μέρους του μισθού τους.

Μάλιστα, σε περίπτωση που ξοδέψουν  όλο το ποσό της προκαταβολής σε ψώνια, το υπόλοιπο θα πιστώνεται εκ νέου, στην «προκαταβολή» του επόμενου μήνα!  Σύμφωνα με την καταγγελία που έκαναν οι εργαζόμενοι η διοίκηση της συγκεκριμένης εταιρίας επικαλέστηκε  έλλειψη ρευστότητας και για να μην προβεί σε απολύσεις, προχώρησε στη συγκεκριμένη τακτική.

Άλλη περίπτωση, ακόμη ποιο… προχωρημένη, είναι αυτή μιας αλυσίδας εστίασης που είχε αποφασίσει να προχωρήσει στη διανομή κουπονιών, αντί  του μισθού, στους δικούς της εργαζόμενους οι οποίοι προφανώς θα τα εξαργύρωναν για να τρώνε! Όπως ήταν φυσικό οι εργαζόμενοι αντέδρασαν και έτσι τελικά, το …ριζοσπαστικό  αυτό μέτρο δεν προχώρησε.

Άραγε να  πρόκειται για το «νέο ευρωπαϊκό  μοντέλο» που οραματίζονται η τρόικα με την πολυκομματική νέα κυβέρνηση και το οποίο θα εφαρμοστεί στις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα, ή μήπως η συγκεκριμένη τάση  έχει να κάνει  με την περιβόητη «ανταλλακτική οικονομία»;

Ας σοβαρευτούμε. Σίγουρα είναι λυπηρό να κλείνουν επιχειρήσεις και να χάνονται θέσεις εργασίας, ειδικά σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία και όταν γύρω μας υπάρχουν 900.000 άνεργοι. Όποιος όμως σέβεται τον εαυτό του- και τους νόμους- και   θέλει να έχει επιχείρηση, οφείλει να αναλαμβάνει και τις ευθύνες του απέναντι στους εργαζόμενούς του οι οποίοι σεβόμενοι το ψωμί που τρώνε στις περισσότερες των περιπτώσεων δουλεύουν απλήρωτοι  κάνοντας… γαϊδουρινή υπομονή.

Μέχρι ένα ορισμένο σημείο όμως… Διότι μπορεί κάποιοι να εξασφάλισαν το φαγητό τους αλλά το ρεύμα, το πετρέλαιο, τα τέλη κυκλοφορίας και τα «χαράτσια» δεν πληρώνονται  ούτε σε είδος ούτε με κουπόνια. Χρειάζονται μετρητά!

Και μια απορία: όλοι όσοι εργάζονται στα τρόφιμα και στην εστίαση ας υποθέσουμε ότι …βολεύτηκαν, εμείς οι δημοσιογράφοι στην Ηλεία και σε όλη τη χώρα, τι θα φάμε; Μήπως τις… ειδήσεις που γράφουμε καθημερινά στις  εφημερίδες όπου εργαζόμαστε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: