Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

"Να απομακρυνθούν βιαίως"


Αποχώρησε από το προαύλιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας η ομάδα των αποστράτων αξιωματικών που είχε εισέλθει νωρίτερα στο χώρο, χωρίς επίσημη άδεια, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του υπουργού Π. Μπεγλίτη, ο οποίος από τη Βουλή έστειλε τελεσίγραφο, καλώντας τους να αποχωρήσουν πριν απομακρυνθούν βιαίως.

Η είσοδος στο προαύλιο έγινε στη διάρκεια διαμαρτυρίας που οργάνωσαν οι ενώσεις των αποστράτων με κύριο αίτημα να μην περικοπούν οι συντάξεις τους και ειδικότερα να μην υπάρξει διαχωρισμός ανάμεσα στους αξιωματικούς που αποστρατεύτηκαν με βάση τις αποφάσεις των σχετικών συμβουλίων και είναι κάτω των 55 ετών με τους αξιωματικούς που υπέβαλαν αίτηση αποστρατείας.

Όπως επίσης να μετατραπούν από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.

Αρχικώς συγκεντρώθηκαν περίπου 1.000 απόστρατοι και μία ομάδα εξ αυτών αποφάσισε να εισβάλει στο υπουργείο από την πόρτα της εισόδου των επισκεπτών. Η ασφάλεια αιφνιδιάστηκε.

Ο Α/ΓΕΣ αντιστράτηγος Φρ. Φράγκος τους συνάντησε επί τόπου και έγινε δέκτης αποδοκιμασιών, ενώ το ίδιο συνέβη και με τον Α/ΓΕΕΘΑ αντιπτέραρχος (Ι) Ι. Γιάγκος.

Οι συγκεντρωμένοι, πριν αποχωρήσουν επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στους παραπάνω.

Ζητούσαν δε να συναντηθούν με τον υπουργό, ο οποίος ωστόσο εκείνη την ώρα βρισκόταν στη Βουλή.

Αποχωρώντας εξήγγειλαν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το υπουργείο, για την προσεχή Πέμπτη.

Αντίδραση Μπεγλίτη

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε λόγο για "ατυχές γεγονός", σημειώνοντας ότι τον ενημέρωσε ο υφυπουργός, Κ. Σπηλιόπουλος, ότι "ομάδα 100 απόστρατων αξιωματικών προβαίνουν σε αθλιότητες".

Ο κ. Μπεγλίτης σχολίασε ότι "τέτοιοι τραμπουκισμοί και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές που αντιστρατεύονται τη δημοκρατική κυβέρνηση της χώρας και υβρίζουν θα παταχθούν άμεσα. Δεν μπορεί οι απόστρατοι να είναι κράτος εν κράτει ούτε δικαιούνται να λειτουργούν με αντιδημοκρατικό τρόπο".

Ο ίδιος κάλεσε τα κόμματα να καταδικάσουν την ενέργεια, ζητώντας από τη ΝΔ- για την οποία τόνισε ότι "κατά καιρούς τους αγκαλιάζει"- να έρθει σε επαφή με τους αρμόδιους τομεάρχες του κόμματος και να ζητήσουν από τους απόστρατους να αποχωρήσουν.

Αντιδράσεις

"Η ΝΔ είναι πάντα υπέρ της νομιμότητας και καταδικάζουμε οποιαδήποτε γεγονότα τραμπουκισμού. Όμως δεν μπορώ να καταλάβω το αμόκ του υπουργού σε βάρος των απόστρατων. Δεν δικαιολογείται αυτού του είδους η απαξιωτική τοποθέτηση από την κυβέρνηση. Ο ελληνικός λαός είναι βέβαιο ότι θα κάνει σύντομα απόστρατους τα μέλη της", δήλωσε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, έκανε λόγο για οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που δημιουργεί προβλήματα σε όλους τους εργαζομένους και προφανώς εντάσσονται, όπως είπε, και οι απόστρατοι σε αυτή την κατηγορία, ενώ πρόσθεσε ότι χρειάζεται προσοχή και πρέπει με πολιτικά μέσα να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα.

Εκ μέρος του ΛΑΟΣ, ο Αστέριος Ροντούλης δήλωσε ότι το κόμμα του αντιτίθεται σε οποιοδήποτε φαινόμενο τραμπουκισμού και κατάληψης δημοσίων χώρων, ωστόσο επέκρινε τη δήλωση του υπουργού Αμυνας ότι θα χρησιμοποιηθεί βία αν δεν αποχωρήσουν.

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επισήμανε ότι "είναι προφανές ότι ο τρόπος που έθεσε ο υπουργός το θέμα των αποστράτων δημιουργεί συνειρμούς, στους οποίους δεν θέλω να δώσω συνέχεια. Σε κάθε περίπτωση, αν απειλείται η πατρίδα, δεν απειλείται από τους απόστρατους, αλλά από μια ιδιότυπη πραξικοπηματική εισβολή μιας νέας οικονομικής πολιτικής".

Δεν υπάρχουν σχόλια: